Recenziók, ismertetők angol nyelvű művekről.

Recenziók, ismertetők angol nyelvű művekről.

Bevezető, kezdő bejegyzés

2016. február 15. - POLYMATH

TÉMA:  Ez a blog alapvetően ismertetőket fog közölni, angol nyelvű anyagokról. Elsősorban könyvekről lesz szó, de időnként lesz pár film is, pl. animék, valamint neten elérhető tanfolyami anyagok, szervezetek, honlapok, interjúk, mindenféle, ami hasznosnak tűnik, illetve a szerző elég széles érdeklődési körébe és idejébe belefér

KIHÍVÁS:  Angol nyelven már akármilyen témáról áttekinthetetlenül nagy mennyiségű irodalom áll rendelkezésre. Emiatt nehéz kiválasztani mire szánjon valaki időt. Ugyanakkor viszont minimum a provincialitás elkerülése érdekében szükséges lenne külföldi ismereteket, véleményeket is meghallgatni, szakkönyveket megismerni. Ebben próbálok segíteni.

CÉLKITŰZÉS: Arra törekszem, hogy az általam közölt ismertetők – ideális esetben a témában, műben történő további elmélyedés révén – ihletet vagy ötleteket adhassanak az olvasónak/hallgatónak.

Ha hazai non-profit könyvkiadóm lenne, a bemutatott művek jelentős részét igen hamar lefordítanám és bemutatnám. Megemlítésre, bemutatásra kerül majd pár aránylag gyengébb, vagy magyar szempontból érdektelenebb mű is, de az anyagok többségét a magam részéről hasznosnak, elgondolkodtatónak tartom.

 

ÚJSÁGÍRÓKNAK, KIADÓKNAK: Ha valaki bármelyik bemutatott mű illetve téma kapcsán szeretne fordítást, adott terjedelmű újságcikket vagy  hírpoltárba illő illusztrált anyagot kapni, keressen meg bizalommal.

 

VÁRHATÓ FŐ TÉMÁK:

Tudomány, Jövő/Futurológia, Geopolitika, Regény, Anime, Állat (főleg kutya), Filozófia, Technológia, Oktatás / E-learning, Gyerekkönyv, Krimi, Irodalom, Természeti erőforrások, Kanada, Magyarország,

 

Alapadatok és haszos linkek mellett hasonló jellegű vagy témájú magyar műveket is próbálok bemutatni.

Gyakorlatilag soha nem néztem magyar tévé vagy rádióadókat, pár éve meg főleg külföldön élek, így előfordulhat hogy valamely általam bemutatott mű már megjelent valamilyen formában, de ez gondolom nem okoz problémát, a hozzászólásokban több linket lehet megosztani.

Ugyanígy, ha véletlenül úgy tűnik, hogy valamely megjegyzésemnek bármilyen magyar belpolitikai áthallása van, kérem hagyják figyelmen kívül, nem volt szándékos.

Videókészítésben és szerkesztésben sokat kellene fejlődnöm, ez új téma számomra, ezért megértésüket és türelmüket kérem.

 

Egy aktuális példa:

Még 2011-ban olvastam George Friedmann „The next hundred years” című geopolitikai művet. 2013-ban újra elővettem – le akartam ellenőrizni hogy jól emlékszem-e, és a szerző tényleg még 2008-ban előre megjósolta az ukrajnai válság/háború és orosz terjeszkedés bekövetkezését. Így volt, több más dologban is jó meglátási voltak, és elméletek mellett konkrét hasznos információkat is közölt. Picit fantasztikusnak tűnő, amerikai stílusú, de elgondolkoztató mű. Ezért pár barátomnak küldtem is egy pár oldalas kivonatot a könyvből. Noha a szerző magyar származású, és e műve Amerika mellett Németországban és Lengyelországban is hivatkozási alapnak tűnt, láthatólag nem ismerték. 2015 júniuban a Népszabadság rövid hírben beszámolt arról, hogy a szerzővel konzultált a kormányfő, és bár a cikkből az nem derült hogy ez miért is volt esemény, bíztató jelnek tűnt. 2016 elején a Pallas kiadó magyarul is megjelentette a művet. Tehát 8 év késéssel ugyan, de megjelent, tele is lett gyorsan a net magyar recenziókkal.

Jó lenne ezen a több éves folyamaton gyorsítani.

Vagy egyszerűen kikeresni / megrendelni az adott művet és megismerni eredeti nyelven.

 

Tisztelettel:

 POLYMATH

 

English summary:

This blog publish reviews about English materials for Hungarians in Hungarian. The main goal is to inspire the viewers, share up-to date information, and help to orient them in the jungle of the enormous number of available English publications. The main topics will be Science, Future, Geopolitics, plus Novels, Anime, Dogs, Philosophy, Canada, E-learning, Child stories, and all kind of other books and materials I can read nowadays.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://polymath.blog.hu/api/trackback/id/tr638394560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása