Recenziók, ismertetők angol nyelvű művekről.

Recenziók, ismertetők angol nyelvű művekről.

Óceán világok - a tengerek története a Földön és más égitesteken

2016. március 08. - POLYMATH

Alapadatok:

Cím: Ocean worlds – The story of seas on Earth and other planets

Szerzők: Jan Zalasiewicz & Mark Williams

Értékelés 10-es skálán:  10

kiemelt pozitívumok: nagyívű és olvasmányos

Műfaj: Tudományos ismeretterjesztő mű

Megjelenés éve, kiadó: 2014, OXFORD University Press

Terjedelem, kivitel: 265 oldal, 18 fotó, 10 színes kép + tételes referenciák és szószedet

Hasonló témájú művek magyarul: A világóceán, A Világ Kereke,

Magyar nyelvű kiadása szerintem Javasolt

 

Szöveges leírás:

Jan Zalasiewicz, a Leichester egyetem professzora az egyik legnagyobb kortárs geológus. Az általa vezetett munkacsoport javaslata alapján vezették be tavaly a legújabb földtörténeti kort Antropocén néven. Kollégája, Mark Williams pedig kifejezetten az emberi hatásra bekövetkező nagyléptékű változásokra szakosodott professzor.

A könyv gyakorlatilag tökéletes, kitűnően szerkesztett, minden mondatra és szóra kiterjedően tudatosan összeállított, és alkalmasint alaposan lektorált mű.

A szöveg megértéséhez nincs szükség előismeretekre, csak az iskolában tanult, hétköznapiakban is használt tudományos kifejezések automatikus értelmezésére (pl. oldódás). Menet közben minden új fogalmat röviden és érthetően megmagyaráz, úgy hogy annak is élmény legyen olvasni aki már ismeri (pl. az izotóp ill konkrétan a deutérium mibenlétét a 23. oldalon ismerteti)

Először bemutatja milyen gyakori elem is a víz a kozmoszban, majd ismerteti a legújabb elméleteket a Föld és az Óceánok keletkezéséről – a rengeteg meg nem oldott, bizonytalan kérdést sem elhallgatva. Rendszeresen kitér kitűnő tudósok, és kutatók felfedezéseire, felvillantva egy-egy epizódot a tudomány fejlődéséből. Egyértelműsíti, hogy van kinek a nyomdokaiba lépni, de ugyanakkor van is még bőven mit kutatni, ez az a hozzáállás, amit én nagyon szeretek.

Az óceánok formakincse, áramlásai, kémiája és mellesleg a teljes őslénytan rövid bemutatása következik – végig nagyívűen és érthetően, a valós időhöz, nem az emberi szemlélet szerint kialakított időben egyre rövidülő geológiai időszakokhoz igazodva.

Az óceánok jelenlegi helyzetét is bemutatja, azaz egyértelműen kimondja hogy az ember okozta folyamatok végzetesek lehetnek, az óceáni ökoszisztémák drasztikus károsodása, a lehalászás nem kérdés, a mért kapcsán pedig a vita a 95-99% közötti nagyságrenden van, ami elég szörnyű. (Megjegyzés: A szerzők publikálták azóta azt a megállapítást is, amely szerint a Földön ma lerakódó fő üledék a műanyag.)

A 8. fejezet arról szól, hogy érhet véget a földi óceán sok millió év múlva, a 9. a Naprendszer vizeit veszi végig, bemutatva a három ismert földönkívüli tengert, végül a 10. az exobolygókról szól, lényegében összegzi a távoli naprendszerek jelenlegi kutatási eredményeit. Ennél több nem is kellhet ekkor terjedelemben J  

El kell majd olvasnom Zalasiewicz két másik könyvét is. „A planet in a pebble” azaz „A Bolygó egyetlen kavicsban” címűben  egyetlen kavics elemzése, értelmezése alapján meséli el a teljes földtörténetet a Nagy Bummtól kezdődően.  A „The Earth after us” azaz a „Föld miutánunk” című műben pedig azt elemzi, hogy a távoli jövőben a Földre érkező idegenek vajon milyen nyomokat fosszíliákat találnának, amelyekből az emberi faj rövid életű uralkodására következtethetnek.

 

Hasonló témájú, az antropocén kor bevezetése kapcsán elhangzott előadások a szerzőktől (angolul, kb. 30 perc):

 https://www.youtube.com/watch?v=xP9P2i5jx-4

https://www.youtube.com/watch?v=y_FbbXlgkgE

 

English summary:

Great book from great authors. Undestandable, and Generous, showing a cosmic perspective, and asking really interesting questions. It inspires both through showing great scientists and their work, and both by openly showing how uncertain is our present knowledge. The short description about the present state of the seas is the only depressing part – but it is not the authors fault, they did their best. A must-read.

A bejegyzés trackback címe:

https://polymath.blog.hu/api/trackback/id/tr398455690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása