Recenziók, ismertetők angol nyelvű művekről.

Recenziók, ismertetők angol nyelvű művekről.

Szingularitás közgazdász módra

2016. március 15. - POLYMATH

Alapadatok:

Cím: SINGULARITy rising – surviving and thriving in a smarter, richer, and more dangerous world

Az emelkedő szingularitás - túlélni és fejlődni egy okosabb, gazdagabb és veszélyesebb világban

Szerző: James D. Miller

Értékelés 10-es skálán:  7

Kiemelt pozitívumok: érthető, provokatív,

Műfaj: Tudományos ismeretterjesztő mű

Megjelenés éve, kiadó: 2012, benbella books press

Terjedelem, kivitel: 227 oldal, kiemelésekkel, táblázatokkal szellősen tagolt + tételes referenciák és szószedet

Hasonló témájú mű magyarul: közel a szingularitás (Kurtzweil)

Magyar nyelvű kiadása nem rossz ötlet

 

Recenzió:

A szerző egyetemi tanár, közgazdász, aki korán bekerült a szingularitás kutatói közé, első kézből tudja ismertetni a mesterséges intelligencia kutatónak álláspontját és vitáikat, amelyek természetesen mind elméleti síkon zajlanak. Miller úr láthatólag profi előadó, logikus felépítésben rövid szakaszokra tagolva, közbevetésekkel tagolva „ismerteti az általa fontosnak látott kérdéseket”. A szingularitás, a természetes és a mesterséges intelligencia várható jövője a téma – ez pedig a világon mindenütt ellenérzéseket szül és vitákat generál, a szerző láthatólag valamilyen mértékben erre reflektál a művével.

A könyv legfontosabb kezdő megállapítása szerint az emberi egyének, sőt közösségek és országok sikerének is a legfőbb záloga a minél magasabb IQ. E megállapítását sok-sok érvvel, ijesztő részletességgel igyekszik alátámasztani. Dicséretére válik, a negatív folyományokat sem hallgatja el. (Pl. magas IQ-jú családokban gyakori az autizmus és az Alzheimer-kór.) A szerző szerint a vadászó-gyűjtögető életmódhoz képest más képességeket kívánt a földművelő lét, ami evolúciós változást okozott, így ma azok akik inkább a vadász-gyűjtögető kézségekkel rendelkeznek, hátrányos helyzetűek, többségében figyelemzavarosak. A mai információs korszak újabb evolúciós ugrás, méghozzá a magasabb IQ és gyorsabb, elvontabb gondolkodás felé. A jövőben verseny és/vagy koevulúció várható az AI-k, azaz mesterséges intelligenciák és az emberek között, ami felgyorsíthatja az újabb szelekciót. Sokszor említi példaképét, Naumann Jánost, célként is mindenki számára legalább Naumann-kapacitású agy elérését mutatja be. (Ez a magyar fordítás esélyeit egyértelműen növeli!)

Az intelligencia növelésének legegyszerűbb módja tudatserkentők használata – ennek kapcsán az író saját és diákjainak tapasztalatait felhasználva élményszerűen beszél.

A mesterséges intelligenciák kialakulását a politikai és anyagi versenyhelyzet következtében megállíthatatlan folyamatként mutatja be, egyszerű fikciós párhuzamokat felhasználva.

A közgazdász végzettségnek megfelelően a szingularitás kapcsán felvetett témák megközelítése profit alapú, ami megkönnyíti az elvont téma megemésztését. Számomra sokszor úgy tűnik, hogy a transzhumanisták jelentős része alapvetően racionális elme, de ennek ellenére vagy fél a haláltól, vagy legalábbis nem fogadja el (ezt sem) mint korlátot. A nyereség-alapú gondolkodás ezt a kellemetlen érzést hatékonyan hatástalanítja. A szingularitás Kurtzweil által írt vaskos alapműve magyarul is hozzáférhető. Aki azonban nem ismeri a témát illetve a transzhumanista mozgalmat, az jobban jár, ha ezzel az egyszerűbb könyvel kezdi, és ha tetszik neki, akkor komolyabban is beleássa magát a témába.

Ez a könyv ami nem próbál se korrekt lenni, se a legjobb lenni a témában, még csak nem is mentes kisebb ellentmondásoktól se, viszont láthatóan törekszik a közérthetőségre. Bemutatja hogy már létezik egy aktív mozgalom, ami az aktuális politikai helyzettől függetlenül építi a transzhumán jövőt,  az ember számára biztonságos, sőt előnyős AI-k kifejlesztését készíti elő. Azt az érzést igyekszik kelteni, hogy igenis ez lesz a jövő.

A szerző ugyanis láthatólag biztos benne hogy a jövőben jobbak lesznek a dolgok, és aki megéri a szingularitást, az csodák, élmények, felfedezések tömegét éli meg. Ez olyannyira így van, hogy saját bevallása szerint ő már előfizetett krionikára, azaz agyának a lefagyasztására, hogy így biztosítsa magának ezt az élményt.

A bejegyzés trackback címe:

https://polymath.blog.hu/api/trackback/id/tr288480698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása